Category: Interior Design Projects

Living Room

A Minnesota Lakehouse Transformed with Exotic Spice

GOGO design group was hired by a lovely couple from Lake Forest, Illinois to create their new lake home in Arden Hills, Minnesota. The house is perched on the banks of Lake Josephine, one of Minnesota’s many majestic Lakes. Their goal was to transform an older home into a soulful waterfront retreat, located near their children and grandchildren. The original home was built 20 years ago and needed some serious design and construction TLC. Together with Minneapolis’ Greg Eibensteiner, and my passionate team of Chicagoland resources plus a talented new group of Minnesota vendors and suppliers, we worked miracles around the existing wood floors and ceilings. We completely gutted and rebirthed a serene and tranquil environment where their family and friends now gather, recharge and celebrate life.

Designing this home for our client presented us the opportunity to dig deep and discover her evolved personal design-style. Their previous home in Lake Forest was created in the traditional style, and her goal was to mix in some of that flavor into her cultured classic contemporary style. The result is an eclectic mix of the old and new, with a dash of exotic spice.

Drama, “symmetrical” asymmetry, and a tranquil vibe invite you to experience the Great Room Lounge

Living Room

lakehouse lounge area with wall fireplace

The Great Room’s focal point is a soaring fireplace, yet this area serves two functions – a TV viewing area and a quiet place to put your feet up and enjoy the fire while reading, or simply enjoying the warm energy it emits. Separated into two seating zones by a chaise lounge, the space evokes a sense of symmetry as you view it from the Kitchen and Dining Area.

A Kitchen and Dining Area that inspire mindful cooking and entertaining

lakehouse kitchen dining area with hardwood floor

The dining table blended with our client’s desire for a more contemporary flair served as inspiration for the Kitchen and Dining Area. Two focal points exist in this area – the 7′ tall custom designed built-in storage unit in the dining area, and a magnificent 11′ long honed marble, waterfall wrapped kitchen island. The primitive style built-in cabinetry was finished to relate simultaneously to the traditional elements of the dining table and the clean lines of the cabinetry in the Kitchen Area. The result is an eclectic contemporary vibe filled with rich, layered textures.

lakehouse kitchen marble island

The Kitchen Area was designed as an elegant backdrop for the three focal points on the main level open floor plan. Clean lined off-white perimeter cabinetry and a textured, North African motif patterned backsplash frame the rich colored Island, where the client often entertains and dines with guests.

A Master Bedroom Suite that offers a dreamy and exotic experience

Gray and purple master bedroom suite

geometric shape tile in master bathroom

The Master Bedroom Suite serves as the couple’s exotic oasis located at the end of a short hallway adjacent to the main living area. A muted steel gray/purple color palette and fabrics rich in texture and tonal patterns create a dreamy and tranquil world. The tiled feature wall in the Master Bath is a dramatic backdrop for an organic shaped contemporary tub and floating cabinetry. Varied texture rules here, as both matte and polished finishes and cotton/wool textiles joyfully play interactively.

The swanky Lower Level promises fine wine and entertainment

lakehouse entertainment area wall fireplace

lakehouse entertainment area with rust/orange swivel chairs

The Lower Level contains the couple’s wine cellar, as well as a fully equipped bar where they can savor wine tastings, cocktail parties and delicious meals while enjoying quality time with family and friends. The existing concrete floors were sprayed a rust color adored by the Lady of the House, and served as the color inspiration for the rust/orange swivel chairs in the TV viewing area. Two dramatic floor lamps flank a console table and divide the TV viewing zone from the nearby pool table. I can’t wait to see my client again soon, not only to put the finishing touches on their home’s transformation, but to break bread and share a cocktail, as we have become close during the past 21 months with our many flights to and from Chicago to Minneapolis.

We have completed many lakefront and waterfront homes and these projects are especially “close to my heart”. They allow us to combine the world’s natural beauty with beautiful design to create the ultimate vision of design well-being.

Don’t forget to follow us on Facebook!

Photos by Jill Buckner Photography.

Rustic Contemporary Master Bath

Transforming a 1980s Master Bath into a Rustic Contemporary Spa Retreat

A Rustic Contemporary Spa Master Bath Vision

GOGO design group recently shared an amazing experience with a Northbrook, Illinois client who dreamed of creating her own personal Spa Retreat. After sharing her inspiration photos featuring monochromatic, contemporary interiors punctuated by subtle rustic elements, we defined her Spa Bath Vision as Rustic Contemporary, a design style that blended perfectly with the rest of her exquisitely tranquil home. This vision served as our guiding light throughout the design process, built upon the strategy to combine unique reclaimed rustic elements with contemporary plumbing fixtures and vanities along with large scale limestone tile.

Our mission was to create a light and airy space that evoked serenity and harmony. Raising the ceiling two feet allowed us to install 200-year-old refined barn beams from Heritage Beam and Board in Wisconsin. We turned to Mark Eric Benner of MEBArchitects Inc. to create the rendering to help our client visualize our design plan.

Rustic Contemporary master bath
Photo by Jill Buckner Photo

Symmetry Rules for Tranquility

Maintaining symmetry enhances tranquility in a space. Centering the magnificent soaking tub in the window was a given, and the symmetry of the room flowed from there.  The glass walls on either side of the soaking tub allowed natural light to flow through the room and to define the different zones of the bath.  Our wonderful and patient Builder, Vio Filip of Servio Pro worked closely with us, as we resolved each challenge with love and joy for ultimately bringing our client’s dream spa master bath to life.

Custom Designed Metal Framed Glass Partition Walls Fulfill their Purpose

A narrow glass partition wall extends down to the floor, and echoes the other side of the room where the shower is located.  We placed a few of the client’s collected treasures alongside towels on extra thick, clear glass shelves that accentuate the contemporary, light and airy feel to the room.

Half wall toilet room
Photo by Jill Buckner Photo

Rejuvenated Vanity Area – Form Follows Function

Floating, rift-cut oak cabinets evoke even more open space over the large-scale pewter limestone tile that flows into the shower.  We selected simple lined iron wall sconces to lend a repeating, refined rustic element to the otherwise contemporary vanity area. Honed quartz counter tops that are stain resistant coordinate beautifully with the stone tile. An exact arrangement is located on the other side of the room for the man of the house.

Floating Vanity
Photo by Jill Buckner Photo

Want to view more projects? Follow me on Houzz.com!

transitional kitchen

Transitional Interior Design Home Make-Over

transitional interior design in kitchen

GOGO design group recently transformed a home for a wonderful couple who live in a Chicago North Shore suburb. During the first meeting, my client described the home as functional, but for many years there were many elements that she didn’t like, such as the black and gray color scheme and the lack of warmth.  Also, her design style evolved to more traditional rather than the original contemporary home she was living in.

Before we began work together, the home’s color scheme was black, gray and white, void of any additional color, outside of some lovely glass accessories, a painting and family photos. Most of the walls were empty, as well as the front room off of the entry. The fun challenge here was to blend in traditional elements with the existing gray tile flooring, contemporary furnishings and window treatments, while balancing in subtle color from the art and metal finishes to a monochromatic color scheme.

To create warmth, we painted specific walls various warmer taupe colors; mixed warm metal tones such as antique brass and golds with the cooler silver tones of the flooring, built-in wall unit, kitchen appliances and window treatments; installed new lighting in key areas; placed new accessories in strategic areas; purchased lighter toned furnishings for the front room; and created patterned throw pillows with various textured trims. We also installed art that my client discovered she truly loved.

The results were incredible. My client and her husband now love coming Home and spending time relaxing and healing from life’s stresses and pressures. They told me the home feels completely transformed. Honoring the client’s budget, we created the perfect home for this family’s continued life journey, nourishing their design well-being. Mission accomplished.

Kitchen Make-Over

 

In order to create a more intimate and warm feeling in the existing kitchen, we installed 3 over sized pendants that combined the silver and gold tones that would be simultaneously experienced in the sitting area adjacent to the kitchen. We also purchased new wood base counter stools upholstered in a textured multi-toned, cream/gold/grey fabric that directly related to the light fixtures.

The Rejuvenation/Restorative Area Transformation

black and gold sitting area

This seating area is where my clients spend most of their leisure time enjoying reading and conversation. I regarded this area as the rejuvenation/restorative area. Working with the existing black lounge chairs and window treatments, we added warm toned pillows, a textured throw, a gold toned tufted ottoman and a gold metal table. We also changed the carpet to reflect the new warmer toned finishes, while still blending with the existing gray tile flooring throughout the kitchen and dining room.

Dining Room Blending

transitional interior design, dining room

To create the new dining room, we painted the walls a pale shade of gray to serve as a unifying backdrop to the existing drapery, contemporary glass dining table and gray tile floor. In order to serve the client’s desire for a more traditional, warm feeling and blend with the contemporary elements, we purchased French style upholstered wood dining chairs, an organic feeling gold and crystal chandelier and two multi colored landscape paintings. A large antique gold framed mirror was installed on the opposite wall to open the space.

dining room light fixture
Look at the beautiful detail on the gold-branched light fixture!

Transitional Interior Design of the Family Room

transitional design, family room

Working with the existing black sectional and window treatments, we blended in the gold/silver metal finishes now installed throughout the first floor, and broke up the expanse of black color with various sized and patterned throw pillows in gold and taupe fabrics. We also added a round gold/silver base table and coordinating C-table to balance the large sectional and create another zone in the open floor plan where family and friends can congregate and relax.

transitional interior design, living room

Formal Living Room

Formal living room, transitional style

The Formal Living Room serves as the focal point of the house, just off of the foyer. Selecting a tufted sofa with acrylic legs blended the traditional and contemporary elements in the home, as the couple’s existing black benches serve as the perfect “coffee” table. Drama was created by painting the sofa wall a richer taupe color. The bold symmetry of the two black floor lamps and the art that pops off the wall added even more drama.

formal living room in transitional interior design style

Custom Designed Banister

The existing banister was original to the house that was built in 2000. Refreshing the home included designing a custom made banister. This banister is comprised of ebony stained wood with a piece of silver metal embedded along the length of it. This detail was a nod to the existing stainless steel finishes in the house.

black and stainless handrail

stainless steel handrail hardware

For more of my projects, see my profile on Houzz.com.

think outside of the interior design box

Think Out-Of-The Box For Creating Interior Design Improvements

Recently a couple came to me and expressed the urge to make a change and increase the warm energy in their home.  I say increase because their home already feels incredibly warm.  As soon as you enter you are washed with warmth and positive energy.  All is orderly, each item and piece of furniture placed thoughtfully throughout and reflective of their lifestyle and personal aesthetic.  The color palette does exactly as it should – envelop you with comfort.  One of the owners is an artist in his spare time and his engaging work is displayed in certain areas.   His other half is a professional organizer so the accessories she has carefully chosen and placed don’t create clutter, they tell the story of her family’s life.  I love the kitchen, too.   The design of the kitchen is a result of its daily use.   Steel shelving,  a butcher block island and a large chalkboard with colorfully written daily thoughts and to-do lists join forces that are so pleasing to the eye you want to pull up a stool and hang out in there.

Staircase detailSo, on a tight budget, and not wanting to paint the entire house where could they make a change?  The solution was a frequently ignored area in everyone’s home – the stairwell.  How many times a day does a family run or walk up and down the stairs?  Here was the spot to infuse a burst of energy and light into their home.   I noticed some great photography on the walls walking up the stairs and an opportune built- in shelf on the landing wall where some lovely framed photos and knick-knacks perched, and immediately felt something sacred about this space.  The home’s color palette was muted and relatively neutral.  The landing was the perfect spot to be bold and create movement in a relatively static space.  When we painted the wall lime green, and washed the once white walls with a warm neutral, the space immediately came alive and a once ignored spot in the house became an equally experienced happy place.

The next time you feel like you need a change but don’t know why or how, think out-of-the box and look to areas in your home that you don’t usually give a second thought to.  You never know the magic you can create!

updated staircase